Skip Navigation or Skip to Content

De Baersdonck: veiligheid, vertrouwdheid én zelfstandigheid

Soms wil je alleen zijn en soms wil je gezelligheid, of de veiligheid van mensen om je heen. Samen koken en eten, bijvoorbeeld. Of samen een dagje uit. Die combinatie biedt De Baersdonck, een wooncomplex midden in het centrum van Grubbenvorst (Noord-Limburg). Iedereen heeft er zijn eigen studio tegenover een hoofdgebouw waar altijd wel wat te beleven is, waar mensen zijn die je ergens mee kunnen helpen of waar je terecht kan voor een kletspraatje.

Leven | Dichterbij

Alleen wonen, maar toch samen

De Maas ligt op steenworp afstand. Om de hoek is een supermarkt, bakker en kledingzaak. En in het centrum van Grubbenvorst zijn winkels en leuke terrassen. Daar kun je gezellig samen met de medebewoners van De Baersdonck naartoe.

In totaal heeft De Baersdonck achttien studio’s: negen op de begane grond en negen op de eerste verdieping. Je woont er alleen, maar je hoeft je niet alleen te voelen. In de gezamenlijke keuken of gezamenlijke huiskamers in het hoofdgebouw is altijd wel iemand met wie je iets kan gaan doen. Het oude hoofdgebouw was vroeger een school. Nu is het een plek van ontmoeten. Je kunt er gezellig samen koffie drinken. Samen tv kijken. Buurtbewoners wippen ook regelmatig binnen; om samen muziek te maken, samen te koken of voor een klusje. Er is een bibliotheek en een theater. Je kunt er aanschuiven in het creatief atelier of je in het zweet werken in de sportruimte.

Groep mensen staat buiten en kijkt lachend in de camera terwijl de middelste vrouw haar duimen omhoog steekt

Veiligheid en vertrouwdheid in een setting van zelfstandigheid

Overdag gaan de bewoners naar hun werk. Wat dat is, is voor elke bewoner anders. Ze doen wat bij hen past. Voor de een is dat een leuke baan in de keuken van een lunchroom, de ander werkt in de supermarkt van Grubbenvorst en weer een ander wordt blij van klusjes doen in het bejaardentehuis.

De begeleiders van De Baersdonck helpen de bewoners om echt mee te doen in de samenleving. Ze moedigen iedereen aan om talenten te ontdekken en te gebruiken. Ze bieden veiligheid en vertrouwdheid in een setting van zelfstandigheid. Zo helpen inwoners, verenigingen en ondernemers van Grubbenvorst elkaar en zo ontstaan er steeds meer mooie initiatieven.

Luchtfoto van gebouw met groen veld in het midden

Over Dichterbij

Wij zijn Dichterbij voor mensen met een verstandelijke beperking en de mensen om hen heen. Wij bieden ondersteuning, zorg en behandeling, in alle fasen van jouw leven. Wij gaan uit van wat jij nodig hebt. Samen met jouw omgeving kijken we hoe we jouw basale behoeften kunnen vervullen. Vanuit jouw wensen, talenten en mogelijkheden.