Skip Navigation or Skip to Content

Het Nederlandse Wijnbouwcentrum: liefde voor de mens en passie voor wijn

Passie voor wijn, liefde voor mens en natuur, en genieten van het leven. Dat zijn de drie kernwaarden van het Nederlands Wijbouwcentrum in Groesbeek. Deze sociale onderneming biedt ontwikkelingsgerichte werkplekken aan mensen voor wie betaald werk niet vanzelfsprekend is. Hier kunnen zij, omringd door de velden en heuvels van Groesbeek, op hun eigen tempo en niveau werken.

Werken | Het Nederlandse Wijnbouwcentrum
Foto Bart Nijs
Foto Bart Nijs

Het klimaatneutraal gebouw van het Nederlands Wijnbouwcentrum ligt aan de wijngaard van Wijnhoeve de Colonjes, de grootste biologische wijngaard van Nederland. Met behulp van medewerkers voor wie het niet zo vanzelfsprekend is om aan een betaalde baan te komen, worden de druiven uit deze wijngaard verwerkt tot witte, rode, rosé en mousserende wijnen. Dat gebeurt in de wijnkelder van het Nederlands Wijnbouwcentrum. Daarnaast is er een wijnwinkel en een horecagelegenheid die vijf dagen per week open is.

Dat is nog niet alles: de medewerkers van het wijnbouwcentrum ontvangen de bezoekers, doen administratieve werkzaamheden, onderhouden de wijngaarden, terreinen en panden. Zij organiseren rondleidingen en proeverijen, meewerkdagen voor vrijwilligers, wijngaarddiners en wandel- en fietsroutes. Kortom: in en rond het Nederlands Wijbouwcentrum is volop en heel gevarieerd werk te doen: van (arbeidsmatige)dagbesteding tot en met een leer-werktraject gericht op terugkeer in een reguliere werkomgeving.

Iedere medewerker is anders. Dus ziet ook ieder leer-werktraject er anders uit. Medewerkers worden begeleid door werkbegeleiders op de werkvloer. Daarnaast is er een arbeidscoach die samen met de kandidaat ontdekt wat hij of zij zou willen bereiken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. En via de Academie voor Zelfstandigheid kunnen medewerkers trainingen en opleidingen volgen, gericht op bijvoorbeeld sociale vaardigheden of onderdelen uit de branche-opleidingen die de academie zelf ontwikkelde. Na afloop van een traject kunnen medewerkers rekenen op een passende transitie naar een betaalde baan, opleiding, vervolg leer-werkplek of dagbesteding.

Cruciaal in deze constructie is de samenwerking met Wijnhoeve de Colonjes, Stichting Op de Toekomst, zorgorganisatie Pluryn, het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen en vele andere regionale partners. Het Nederlands Wijnbouwcentrum koopt waar mogelijk in bij andere sociale ondernemingen. Zo wordt de sociale impact gemaximaliseerd en hebben veel mensen met een arbeidsbeperking werk. Dat draagt bij aan de acceptatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, in de samenleving. Zij doen mee. Zij ervaren een betekenisvol leven, omdat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren. Zo is het Nederlands Wijnbouwcentrum een bedrijf met impact geworden, waar mensen met trots werken. En waar bezoekers een unieke wijnbeleving krijgen aangeboden.

Over Het Nederlandse Wijnbouwcentrum

In 2017 ging het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek van start. In de eerste vijf jaar hebben 174 personen een traject gevolgd of volgen dat nog steeds. Er zijn in dezelfde periode 180.000 flessen biologische wijn geproduceerd en meer dan 120.000 mensen hebben de winkel of de horeca bezocht. Bij de opening was het doel om tenminste 45 mensen, voor wie betaald werk niet vanzelfsprekend is, passend werk of een passend leer-werktraject te bieden. Die doelstelling is inmiddels gerealiseerd. Het Nederlands Wijnbouwcentrum wil doorgroeien naar 90 assistent medewerkers in 2024.

Terug naar boven