Skip Navigation or Skip to Content

SAM&ZO: Gewoon sociaal samenwonen

Wie je ook bent, je doet mee. Dat, samen met wederkerigheid, is het uitgangspunt van SAM&ZO. Een woonconcept in Sittard. Bewoners, buren en professionele partners doen mee om het wonen, leven en zorgen prettig te maken. Zo draagt iedereen bij aan elkaars ontwikkeling en die van de wijk.

Leven | SAM&ZO

Een verpleegkundige in opleiding woont naast een jongvolwassene met een lichte beperking. Ze zijn allebei dol op een potje Mens Erger Je Niet. Boven hen woont een gepensioneerde schooljuf met een zorgbehoefte. Iedere maand knutselt ze met de kinderen uit de buurt. Beneden zit een horecazaak waar een aantal bewoners werkt. Buurtbewoners komen er graag om een kopje koffie te drinken en elkaar te ontmoeten.

Talenten inzetten om iets voor je omgeving te betekenen

Dat is SAM&ZO. En dat is de droom van een aantal jongvolwassenen met een beperking en hun ouders. Deze jongeren wonen nog thuis, maar willen dolgraag zelfstandig wonen. En dan natuurlijk op een manier die past bij de toekomst die ze voor ogen hebben. Ze willen zelfstandig zijn en een eigen sociaal leven leiden midden in de maatschappij. Kortom, op eigen benen staan en van betekenis zijn. Je zet je talenten in om iets voor je medebewoners te betekenen. Hoe ze dat doen, dat bepalen ze samen. Gewoon sociaal samenwonen.

Over SAM&ZO

De 46 woningen voor zowel mensen met als mensen zonder zorgbehoefte komen in de wijk Vrangendael in Sittard te staan. In 2024 vindt de bouw plaats. SAM&ZO wordt samen met de ouders ontwikkeld door woningcorporatie ZOwonen. Ook zorgorganisaties Daelzicht en Radar hebben zich aan het initiatief verbonden.

Terug naar boven