Hoe gaaf is het als jonge kinderen opgroeien met het idee dat iedereen erbij hoort en dat het heel normaal is om met mensen om te gaan die anders zijn? Immers de jeugd heeft de toekomst. En waar begin je dan? Precies, op een basisschool.
Zo dacht ook activiteitencentrum Oosterhout van zorgorganisatie Amarant in Oosterhout. Hier krijgen (jong)volwassenen met een ernstig meervoudige beperking dagbesteding. Het is een kleinschalig, veilig en sfeervol centrum dat een beschermde omgeving biedt, waar iedereen zichzelf kan zijn.
Zichtbaarheid
Wat is er fijner dan onderdeel van de maatschappij te zijn en contact te hebben met buurtgenoten, zodat mensen iets voor elkaar kunnen betekenen? Dus werkten de medewerkers van Oosterhout aan meer zichtbaarheid. Zij zetten social media in, schreven een nieuwsbrief voor de buurt en lieten visitekaartjes drukken om makkelijker contact te leggen. Dit netwerk groeide al snel: nieuwe vrijwilligers sloten zich aan.
Van elkaar leren
De meest bijzondere samenwerking ontstond met de lokale basisschool. ‘Hoe gaaf is het als jonge kinderen opgroeien met het idee dat iedereen erbij hoort?’, vertelt het team van Amarant. Zij ontwikkelden lesmateriaal over hun activiteitencentrum. Inmiddels werken alle klassen van de school met het lesmateriaal. Zo maken kinderen kennis met mensen met een ernstige meervoudige beperking en wordt het minder spannend om de doelgroep in het echt te ontmoeten. Bovendien krijgen de mensen van Amarant erkenning voor wie ze zijn en doen ze echt mee!
Tussenkop
Voor de onderbouw is er bijvoorbeeld een praatplaat en spel om kennis te maken met mensen die anders zijn. Hoe ziet dat eruit? En, hoe gaat dat met eten? Er worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd tussen de school en het activiteitencentrum. Er kwam een jaarplanning met elke maand een ontmoetingsmoment. Met kerst kwamen de kinderen optreden in het activiteitencentrum. Groep acht deed er een eindmusical. Er zijn belevingsactiviteiten op de school en gezamenlijk wordt er fruit gegeten. Erik gaf een spreekbeurt over zijn leven in de klas. Zijn boodschap? ‘Anders zijn is helemaal oké.’
Over Lab 2030
Dit initiatief van Amarant vond plaats tijdens Lab 2030. Dat is een initiatief van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) dat gericht is op het ontwikkelen van praktische oplossingen om een betekenisvol leven en volwaardige participatie in de maatschappij te realiseren voor iedereen. In dit innovatieve programma werken zorgorganisaties samen aan concrete thema’s, zoals bijvoorbeeld het creëren van kansen in de buurt. Amarant won met het lespakket een aanmoedigingsprijs van de VGN.
Amarant helpt mensen met een verstandelijke beperking, autisme of hersenletsel hun vaardigheden te (her)ontdekken en verder te ontwikkelen. Alles om hun welzijn en geluk voorop te zetten. Al heel wat jaren werken Stichting De Kringloper en Amarant samen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt stap voor stap te laten groeien. Een erkende brancheopleiding sluit daar perfect bij aan.