Skip Navigation or Skip to Content

Individuele Plaatsing en Steun

Heliomare: ‘Kan niet’ zit tussen de oren

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel kunnen geen betaalde baan hebben. Onzin, dat zit tussen de oren. Wie wil werken, mag werken. Dat is het uitgangspunt van Individuele Plaatsing en Steun, wat in de geestelijke gezondheidszorg al volop gehanteerd wordt. Maar voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel blijkt dit ook goed te werken, ondervonden Amsterdam UMC en partners (waaronder Heliomare) na een pilot.

Werken | Heliomare

Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is meedoen op de arbeidsmarkt soms lastig. Zeker als je geen werkgever (meer) hebt. Afdeling Public and Occupational Health van het Amsterdam UMC startte daarom samen met Heliomare, Siza en InteraktContour (voorheen Boogh) een pilot om mensen via IPS naar een betaalde baan te begeleiden. Een baan die de kandidaat zélf graag wil.

Dit traject is intensiever dan traditionele reïntegratietrajecten. Mede doordat het (professionele) netwerk rondom de kandidaat nadrukkelijk betrokken wordt. Daarbij is er altijd een vangnet van betrokken zorgverleners die de werkzoekende goed kennen. Het resultaat van de eerste pilot: van de 15 proefpersonen heeft na een jaar maar liefst de helft een baan. Bijvoorbeeld in retail, zorg en hotellerie. Oók de mensen van wie begeleiders aanvankelijk dachten: zou dat wel lukken? Wie wil, mag het proberen. En dat werkt.

Inzichten uit de pilot

Werk brengt iemand financiële zelfstandigheid, sociale contacten, voldoening, persoonlijke waardering en nieuwe ervaringen. Het loont dus om hierin te investeren. IPS voor mensen met NAH is nog in de pilotfase. Maar we kunnen er al wel lering uit trekken. Bijvoorbeeld: probeer eens een behandelteam te betrekken bij een reïntegratietraject en schrijf mensen niet af omdat je denkt dat zij niet kunnen werken.

Over Heliomare

Heliomare geeft professionele aandacht op de gebieden arbeidsintegratie, onderwijs, revalidatie, bewegen en sport, zodat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven leven. Ook organiseert Heliomare beroepsopleidingen en helpt mensen te re-integreren. De organisatie is een van de partners met wie de afdeling Public and Occupational Health van het Amsterdam UMC samenwerkt voor de IPS-pilot.

Gewoon eens praten?

Bel of mail:

Miamee Looman

Tel: 06 - 44 19 58 62

E-mail: m.looman@heliomare.nl

Terug naar boven