Skip Navigation or Skip to Content

Matz Carwash

Matz Carwash: Met een schone lei beginnen

Wie zelf van ver komt, kan anderen perspectief geven. Zo werkt dat tenminste voor de eigenaar van Matz Carwash, bekend als 'De Wasstraat' uit de gelijknamige docuserie. Bij Martin Kniest kunnen mensen die aan het werk willen hun leven op de rit brengen met water en zeep. Dat zijn volgens hem geen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt heeft een afstand tot hen. Als je het zo bekijkt, is er van alles mogelijk. Martin geeft mensen die dat willen een goede basis en structuur, door echt werk dat veel voor hen betekent.

Werken | Matz Social

Wat als je jeugd zulke sporen heeft nagelaten dat je eigen draai in het leven vinden een hele opgave is. Wat als je bent gevlucht voor politieke waanzin in je thuisland. Wat als … je ondanks dat alles aan het werk wilt. Dan is Matz Carwash in Deventer de plek waar je jezelf opnieuw kunt uitvinden, waar je kunt bouwen aan je toekomst. Door gewoon mee te draaien op de werkvloer en met een schone lei te beginnen bij de wasstraat. Martin is het aanspreekpunt voor wie begeleiding nodig heeft, zodat er geen woud aan hulpverleners nodig is. Dat gaat bij ander werk toch ook zo?

Samen een geoliede machine

Matz Carwash is een goed voorbeeld van wat er kan als een ondernemer groot denkt, maar klein begint. Hoe begin je dan met sociaal ondernemen? De eerste tip van Martin: houd het dicht bij jezelf, begin in je eigen omgeving en zoek daar de samenwerking met bedrijven, met de gemeente, met werkbedrijven of met scholen. De tweede tip: zorg ervoor dat je de wet- en regelgeving van het sociaal domein goed kent, want daar kun je nu eenmaal niet omheen. Maar er is nog altijd veel mogelijk, je moet alleen goed zoeken. Dat kan natuurlijk ook met een expert.

Over Matz Social

Deze wasstraat is de bekendste van Nederland geworden doordat er een docuserie gemaakt werd over het wel en wee van de mensen in de zaak, die eind 2023 een vervolg krijgt. Eigenaar Martin Kniest was niet van plan om deze richting op te sturen. Hij kwam van ver door het faillissement van zijn horecabedrijf, kocht de wasstraat en volgde zijn hart. In de wasstraat is hij tegelijkertijd psycholoog, vriend, werkgever én succesvol ondernemer. Daarnaast richtte hij Matz Social op, dat werkgevers ondersteunt in het werken met, selecteren en begeleiden van mensen met een begeleidingsbehoefte. De kennis die hij met dit alles opdeed, deelt hij in zijn boek.

Gewoon eens praten?

Bel of mail:

Matz Social

Tel: 0570 - 74 59 84

E-mail: info@matzsocial.nl

Terug naar boven