Elzeneindhuis
Veel mensen worden gelukkig van een connectie met je gemeenschap. Bijvoorbeeld als je op straat altijd een wijkgenoot tegenkomt, die gedag zegt of een hand opsteekt. Daarom wonen mensen met een meervoudige beperking in Oss gewoon in een woonwijk, zodat iedereen gezien wordt.
Als je in een woongroep woont om zorg en ondersteuning te krijgen, kan je buitenaf wonen, in een veilige omgeving. Maar dat is niet voor iedereen passend, want je ontmoet dan minder snel buren, je merkt niet de gezellige reuring die kinderen geven aan de wijk en het is lastig om mee te doen in de wijk. SlowCare Elzeneindhuis doet dit anders. Ouders van mensen met een (ernstige) meervoudige beperking zorgden hier voor een kleinschalige woon- en werkplek midden in de samenleving, in een prachtige groene woonwijk.
En zelfs als je middenin een woonwijk woont, kun je nog afstand voelen van je buurt. In de Osse wijk waarin het Elzeneindhuis staat, is daarom op initiatief van de buurt een wandelpad aangelegd tussen het Elzeneindhuis en een nieuwe speeltuin. Zo’n speeltuin brengt zo veel mensen bij elkaar, dat is de plek waar je buurtgenoten ontmoet. En nu wordt iederéén daar gezien. In een video legt Lucian van Heumen uit hoe ‘Slowcare’ bij het Elzeneindhuis bijdraagt aan een betekenisvolle connectie tussen bewoners en buurtgenoten.
Het Elzeneindhuis is een familieorganisatie van bewoners, ouders en begeleiders, die samen een warm en veilig thuis vormen voor mensen met een meervoudige beperking. Ze geven liefdevolle zorg en hebben alle tijd om te zien en voelen wat iemand nodig heeft, door te vertragen. Het huis voldoet aan alle wettelijke eisen en voelt toch als een zorg-community, waarbij niet het zorgsysteem centraal staat, maar de mensen voor wie het een thuis is.