Skip Navigation or Skip to Content

Plaatsvooriedereen doet mee, jij ook?

Inclusieve dienstverlening: in onze samenleving is er plaats voor iedereen!

Meedoen is voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB)niet vanzelfsprekend in een samenleving die digitaliseert en complexer wordt. Om tezorgen dat mensen met een LVB kunnen (blijven) meedoen, sloegen gemeenten,zorgorganisaties en maatschappelijke organisaties de handen ineen. Samenverkenden zij als partners hoe de dienstverlening voor mensen met een LVBverbeterd kan worden.

Leven | Plaats voor iedereen

Het SCP schat dat er maar liefst 1,1 miljoen mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) in Nederland zijn. Uit onderzoek blijkt dat meedoen niet vanzelfsprekend is voor mensen met een LVB. Onze maatschappij is complex en snel, wat voor problemen kan zorgen. Dit speelt ook in de dienstverlening. Bijvoorbeeld van gemeenten en maatschappelijke organisaties. Denk bijvoorbeeld aan moeilijk te begrijpen informatie of brieven, of lastige websites waar je zaken digitaal moet regelen. Iets meer alertheid en sensitiviteit voor een LVB kan veel problemen voorkomen.

Plaatvooriedereen helpt om dienstverlening inclusiever te maken

De website www.plaatsvooriedereen.nl biedt handvatten en inspiratie voor inclusieve dienstverlening. Je kan er kennismaken met de leefwereld en behoeften van mensen met een LVB. En praktische tools en handvatten inzien. 

Deze organisaties doen al mee

Muzus en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) ontwikkelde deze website met steun van het ministerie van VWS. In co-creatie met LFB, VNG, Divosa, Humanitas DMH, Middin en zes gemeenten (Amersfoort, Amsterdam, Hardenberg, Leeuwarden, Utrecht, Zwolle) verkenden we wat nodig was voor empathie, kennis, ervaring en praktische tools om gemeenten en maatschappelijke organisaties te helpen in de dienstverlening aan mensen met een LVB.  

Doe ook mee

Jij kan je als organisatie ook aansluiten bij deze beweging. Denk mee over toegankelijke dienstverlening en help Nederland een stukje inclusiever te worden. Maak plaats voor iedereen! 

Plaatsvooriedereen doet mee, jij ook?

Sluit je aan bij dit netwerk voor toegankelijke dienstverlening

Terug naar boven